Αρχική Σελίδα
Η Εταιρεία
Η Ιστορία
Τα Προϊόντα μας
Επικοινωνία
English Version
Главная

Σαπωνοποιΐα Ελάα | Σαπούνια από Αγνό Ελληνικό Ελαιόλαδο

Η Ιστορία


Το πρώτο καθαριστικό που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος ήταν το νερό. Οι προϊστορικοί οικισμοί ήταν χτισμένοι κοντά σε νερό για να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε αυτό. Ο άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί άλλα μέσα καθαρισμού με την πάροδο των χρόνων.

Δεν ξέρουμε από που πραγματικά ξεκίνησε η παραγωγή σαπουνιού στην αρχαιότητα, αλλά πρέπει να ανακαλύφθηκε στη Βαβυλώνα περί το 2.300 π.Χ. Αρχικά το σαπούνι χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο για τις πληγές και καλλυντικό για τα μαλλιά και αργότερα ως μέσο καθαρισμού.

Στα περίφημα λουτρά της βασίλισσας Κλεοπάτρας της Αιγύπτου απουσίαζε το σαπούνι και σαν καθαριστικό είχαν μια λευκή άμμος, σαν αλισίβα, με την προσθήκη αιθέριων ελαίων. Επίσης στα ρωμαϊκά λουτρά δεν χρησιμοποιούσαν το σαπούνι. Οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν αργότερα τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Το σαπούνι ήρθε στην Ευρώπη πιθανότατα με την πτώση της Κωνσταντινουπόλης από τους Τούρκους, οι οποίοι το είχαν μάθει από τις Αραβικές φυλές της Αραβικής Ερήμου τις οποίες επίσης είχαν υποτάξει. Το χρησιμοποιούσαν κι άλλες φυλές όπως οι Βίκιγκς και οι Κέλτες.

Από τον 13ο αιώνα αρχίζουν να υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για την ιστορία του σαπουνιού. Η Μασσαλία ήταν η πρώτη περιοχή παραγωγής του, της οποίας η φήμη κράτησε σχεδόν ολόκληρο τον Μεσαίωνα ακολουθούμενη από την Γένοβα, την Βενετία, το Μπάρι και μετά την Καστίλη της Ισπανίας.

Οι περιοχές αυτές είχαν πλούσια παραγωγή ελαιολάδου και ενός φυτού που λεγόταν Barilla με την στάχτη του οποίου γινόταν η αλισίβα. Αυτή η «καινούρια» μέθοδος (τις ανάμειξης του φυτικού λίπους με την αλισίβα) καθιερώθηκε για τους επόμενους 4-5 αιώνες. Αργότερα ο Γάλλος χημικός Nicolas Leblanc ανακάλυψε έναν καινούργιο τρόπο να φτιάχνει την αλισίβα χρησιμοποιώντας το κοινό αλάτι.


Μύθοι για το Σαπούνι

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, το σαπούνι κατάγεται από την αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη Λέσβο. Στο νησί αυτό έκαναν θυσίες ζώων στη θεά Άρτεμη. Οι βροχές παρέσερναν ζωικά υπολείμματα και καμένα λίπη, μαζί με τις στάχτες από τα ξύλα της φωτιάς σχηματίζοντας έτσι ένα κίτρινο ρυάκι που κατέληγε στο ποτάμι.

Όταν οι νοικοκυρές έπλεναν τα ρούχα τους διαπίστωσαν ότι όταν το νερό γινόταν κίτρινο και τα ρούχα καθάριζαν καλύτερα. Το σαπούνι πήρε το όνομά του προς τιμήν της ποιήτριας Σαπφούς που έζησε εκείνη την περίοδο στη Λέσβο και αποτελεί μια παράφραση του ονόματος της.

Η Ιταλική εκδοχή του μύθου, λέει ότι το παραπάνω σκηνικό συμβαίνει στον ποταμό Τίβερη, στους πρόποδες του όρους Σάπο, όπου έπλεναν τα ρούχα τους οι αρχαίες Ρωμαίες. Το σαπούνι πήρε το όνομά του από το παραπάνω βουνό.

Λέγεται ότι στη Γαλλία του 14ου αιώνα, ο βασιλιάς Λουδοβίκος καρατόμησε 3 σαπωνοποιούς γιατί είχαν φτιάξει ένα σαπούνι που ερέθισε το ευαίσθητο βασιλικό δέρμα του! Για να σώσουν τη ζωή τους άλλοι 4 σαπωνοποιοί ενώθηκαν και βρήκαν ένα νέο τρόπο για να φτιάξουν σαπούνι πιο απαλό και απαλλαγμένο από βλαβερά συστατικά. Με αυτή τη μέθοδο χρειαζόταν περίπου ένας μήνα για την παραγωγή μιας πλάκας σαπουνιού!

Σήμερα έχει αλλάξει πολύ ο τρόπος που παρασκευάζεται το βιομηχανοποιημένο σαπούνι. Η νέα τάση στην Αμερική και στην Ευρώπη είναι η επαναφορά του χειροποίητου σαπουνιού τουλάχιστον για χρήση από όλη την οικογένεια.

Στην Ελλάδα καθώς και σε μερικές ακόμα χώρες της Μεσογείου είμαστε τυχεροί γιατί είναι αρκετά εύκολο να βρούμε σαπούνια φτιαγμένα με ελαιόλαδο. 
Εμείς στη Σαπωνοποιία Ελάα, παράγουμε αγνό σαπούνι, με τον παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας αγνό Ελληνικό ελαιόλαδο.